Wat is een liesbreuk

Een liesbreuk (medische term: hernia inguinalis) is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek, de grens tussen bovenbenen en onderlijf. De uitstulping ontstaat doordat er een zwakke plek of een opening in de buikwand zit. Dit wordt de breukpoort genoemd. Het buikvlies en wat buikinhoud (meestal vetweefsel, soms een stukje van de darm) komen als het ware door de breukpoort ‘naar buiten’. Dit veroorzaakt een zwelling in uw lies.

Oorzaken en klachten
De zwakke plek in de buikwand kan aangeboren zijn. Ook kan een zwakke plek later ontstaan, doordat de buikwand uitrekt. Dit kan gebeuren bij een (forse) toename van uw gewicht, veel en zwaar tillen, te hard persen of veel hoesten. Al deze factoren vergroten de druk in de buikholte. Daardoor neemt de druk op de zwakke plek in de buikwand toe en kan een liesbreuk ontstaan. Ook mensen die roken hebben een verhoogde kans op het krijgen van een liesbreuk.
Een liesbreuk kan een pijnlijk, soms branderig gevoel in uw lies geven. Sommige mensen worden misselijk van een liesbreuk.

Behandeling
Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf. De breuk kan wel groter worden en (meer) klachten gaan veroorzaken. Een operatie is dan nodig om de liesbreuk te verhelpen. Er zijn twee manieren om een liesbreuk te opereren:
1. Klassieke methode 
2. Kijkoperatie
De laatste methode heeft de voorkeur.

Risico’s
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo kan ook na een liesbreukoperatie sprake zijn van nabloeding of wondinfectie. En bij een klein percentage van de geopereerde patiënten ontstaat er na verloop van tijd op dezelfde plaats opnieuw een breuk, waarvoor weer een operatie nodig is.

© Liesbreuk Centrum Kennemerland, Vondellaan 999 , 2026BW Haarlem    Telefoon 023-5453020