Kijkoperatie

Ik voel me super.  Na 2 dagen was ik al weer aan 't werk. Wat een verschil met de liesbreuk  aan de andere kant die in 't verleden volgens de klassieke methode is behandeld.  Alles liep op rolletjes in het Kennemer Gasthuis.  Een dikke pluim voor de chirurgen en hun team ! 

Onze specialisatie: de kijkoperatie

Indien mogelijk opereren wij u via een kijkoperatie. Dit heeft als voordeel dat u na de operatie minder pijn heeft, sneller herstelt en vrijwel geen littekens overhoudt.

Minder pijn, sneller herstel
Bij een kijkoperatie worden drie sneetjes van ongeveer een centimeter in de huid gemaakt. Daardoorheen worden operatieinstrumenten naar binnen gebracht en een piepkleine camera die het operatiegebied op een monitor in beeld brengt. De voordelen ten opzichte van een klassieke operatie zijn: minder pijn na de operatie, een sneller herstel (gemiddeld tussen de 7 en 10 dagen) en uiteindelijk slechts drie minieme littekentjes. Deze techniek is ook geschikt voor een dubbelzijdige liesbreuk en voor recidieven (terugkerende liesbreuken). Bij kinderen is een kijkoperatie echter niet mogelijk.

Wetenschappelijk onderzoek en richtlijnen behandeling liesbreuk 
Naar uitkomsten van liesbreukoperaties is veel onderzoek gedaan. Daarbij is duidelijk dat de kijkoperatie voordeel biedt ten opzicht van de klassieke “open” liesbreukoperatie. Dit komt voornamelijk tot uiting in minder pijn na de operatie, een sneller herstel en minder kans op chronische pijnklachten.

De techniek van de kijkoperatie is echter lastiger uit te voeren. Hiervoor is dus veel ervaring noodzakelijk. Binnen het liesbreukcentrum is deze expertise aanwezig bij alle vier de chirurgen die de kijkoperatie uitvoeren. Elke chirurg in het Liesbreukcentrum heeft meer dan 1000 kijkoperaties gedaan. 

In de Nederlandse en Europese richtlijnen voor de liesbreukbehandeling staat dat een kijkoperatie alleen verricht moet worden bij voldoende expertise. Deze expertise is in het Liesbreuk centrum Kennemerland derhalve ruim aanwezig.

De klassieke operatie
Er zijn soms medische redenen waarom een kijkoperatie niet de beste keus is. Is de zwelling/uitstulping bijvoorbeeld zeer groot en/of niet terug te duwen in de buik, dan is alleen de klassieke methode mogelijk.

In deze gevallen wordt een klassieke operatie uitgevoerd. Dat houdt in dat er op de plaats van de liesbreuk een snee in de huid wordt gemaakt waarna de breuk hersteld wordt. In vergelijking met de kijkoperatie duurt het herstel daarna enkele dagen langer en blijft er een zichtbaarder litteken over.

© Liesbreuk Centrum Kennemerland, Vondellaan 999 , 2026BW Haarlem    Telefoon 023-5453020